facebook twitter instagram youtube
phone 060 6640910
Radosava Markovića 1/10
email eacs@eacs.rs
eacs - 23-07-2023
SAD
Vulin
Sankcije

Šormaz za Novi Magazin- Značaj sankcija SAD direktoru BIA-e: Crveni karton Vulinu


„Bezbednosni aspekt sankcija odnosi se na nekoliko dimenzija, uz ogradu da se međunarodna bezbednosna saradnja zasniva na potpisanim ugovorima, a ne personalnim rešenjima. Sa druge strane, u ovom trenutku za službe bezbednosti Evroatlantskog sveta Vulin je postao i zvanično persona non grata“, kaže Dragan Šormaz, predsednik nevladine organizacije Evroatlantski savet Srbije.

Međutim, kao dobar poznavalac bezbednosnog sektora, naglašava kako nije realno očekivati da će se zaustaviti redovna saradnja koja se odnosi na svakodnevnu razmenu podataka u pogledu terorističkih pretnji, transnacionalnog organizovanog kriminala, ilegalnih migracija, naročito se neće zaustaviti akcije i operacije koje traju nekoliko godina i koje su u toku.

„Opasno bi bilo raskidanje međunarodnih ugovora, do čega neće doći. Ni do sada Vulin nije učestvovao u značajnijim bezbednosnim forumima i konferencijama koje su organizovale EU i SAD već je posećivao takve događaje koje je organizovala Rusija. Srbija se nije uključivala u međunarodne akcije suzbijanja ruskog hibridnog dejstva i špijunaže, ja za to ne držim da je odgovoran Vulin nego isključivo Vučić i on se time hvalio pred našom javnošću“, objašnjava Šormaz.

U pogledu međunarodne saradnje može doći do određenog otklona, ali ne i potpunog distanciranja od srpskih službi bezbednosti: „Celokupna situacija podseća na primer iz Crne Gore, kada je NATO privremeno suspendovao razmenu određenih informacija i podataka koji se tiču direktno linije rada koja pokriva aktivnosti Ruske Federacije.“

Kao višedecenijski političar, donedavno i aktivni član SNS-a, ima i tu dimenziju na umu.

„Ove sankcije su mera upozorenja Aleksandru Vučiću! Vulin i njegova stranka su politički marginalci bez bilo kakvog kapaciteta trafiku da vode, a kamoli BIA ili neku drugu državnu instituciju. Vulin se nalazio na nekoliko funkcija baš zato što je lični prijatelj Vučića deo ‘ekipe’, lojalan i poslušan. To u SAD znaju i izabrali su njega takvog za poruku Vučiću. A poruka glasi: ‘Pre 10 godina si obećao sporazum sa Kosovom – ISPORUČI obećano!“, kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, „Srbija MORA da uvede sankcije RUSIJI, da uredi izborna pravila, da oslobodi medije i da se izbori protiv organizovanog kriminala i korupcije“: „Ovim sankcijama kažu: ‘Vulin ti je primer, znamo protiv koga država treba da se bori! Skloni Vulina, potpiši obećano i dozvolićemo ti da se u miru skloniš! Ako to ne uradiš, slede sankcije od kojih nećeš moći da se spaseš!’“