facebook twitter instagram youtube
phone 060 6640910
Radosava Markovića 1/10
email eacs@eacs.rs
Biljana Šahrimanjan Obradović - 27-06-2023
Putin
Rusija
Vagner

Naučene lekcije sukoba Putin-Prigožin


Lekcija od 24.juna ne bi trebala biti komplikovana. Baš naprotiv, toliko je očigledna i očekivana situacija. Jedino je možda bila neočekivana za Putina. Kada zađete dukobo u uverenja vašeg okruženja, moguće je da vam ovakve lekcije i ne padaju na pamet. Kada vam na pamet padne neko poput Prigožina, a vi ste Putin, pomislite nema šanse. Međutim, ukoliko ste Prigožin sa  suprotnim uverenjima i ambicijama od Putina, onda kažete sebi i te kako ima šanse.

Ukoliko odmah na početku krenemo od toga da su Sjedinjene Americke države nakog svih dešavanja objavile da su imale proverene obaveštajne podatke da se sprema ovakav scenario, onda je vrlo jasno da je za ovo znao i Zelenski i Zalužni. Ovde se postavlja ponovo pitanje, da li je znao Putin? Odgovor može biti da i ne.

Ako gledamo iz ulga kako je tekla operacija marširanja Vagner grupe po teritoriji Ruske Federacije do samo 200km od ulaza u grad Moskva, hocu reći neometano, možemo zaključiti da se za ovo znalo. Kako se znalo? Tako što Prigožin je svestan da se svaki njegov milimetar i svaki uzdah života  prati od strane ruskih obaveštajnih službi ili se pak i za to zavaravamo. Možemo naivno izuzeti ovakvu činjenicu, i dodati drugi deo slagalice,a to je da pripremiti toliko tenkova i ostalne vojne tehnike potrebno je ne nekoliko sati, nego čak i nekoliko dana, a taj deo operacije Vagner grupe se svakako morao videti, ako ništa drugo iz satelita.

Onda, postaje sve jasnije, da su svi akteri bili upućeni u ,,Marš slobode,, Vagner grupe: Putin, Šojgu, Patrušev, FSB, GRU, oligarhija.

Mnogi analitičari tvrde da onaj koji je zaustavio Jevgenija Prigožina pred Moskvom je u stvari sada gospodar Ruske Federacije. Jer iz kog razloga bi se neko ko je jurišao ka Moskvi pred njom zaustavio? Da li je to Putin? Patrušev? Oligarsi? Da li je Prigožin igrao duple igre, pa se zaigrao ? Nećemo na žalost nikada ovo saznati. Čak i kada budu krenule smene, istrage, likvidacije, jednom rečju čiščenje redova ruskog državnog aparata. Isto kao što nećemo saznati ko je u stvari ponudio nagodbu Prigožinu koju je preneo poštar Lukašenko.

Što se tiče odgovora iz kog razloga bi neko, ko je jurišao ka Moskvi pred njom zaustavio. Odgovor je logičan,a razlog leži u pitanju. Onaj ko želi da gospodari Ruskom Federacijom je tako već unapred zamislio celu ovu operaciju. Što bi naš narod rekao - došla maca na vratanca! Akteri koji su isplanirali pokušaj puča, znali su da borci Vagner grupe više nemaju šta da izgube nakon toliko teških borbi unazad 17 meseci, kao i velikih gubitaka,  tako da će ih Prigožin, vrlo lako motivisati i namamiti na ovakav poduhvat. Problemi postoje. A gde ih nema ? Pogotovo u ratnim uslovima. Međutim ovo nije obračun zbog stanja na frontu i gubitaka,korupcije i tako dalje. Ovo je velika prilika za neke koji je čekaju možda već decenijama. Nekima,je ovo stanje u Ruskoj Federaciji sada sreća u nesreći.

 

Sagledavanjem stanja koje imamo na terenu, ovakav uspešan scenario najviše bi odgovaro Vladimiru Putinu i njegovom okruženju koje ga je možda ubedilo,napominjem namerno da je ovo jedini izlaz iz poraza u ovom ratu i zadržavanja sebe na vlasti. Da je ovo jedino realno rešenje koje mu je preostalo, ne nadajući se da neće biti on koji će biti ’’ruka stabilnosti’’, nego Lukašenko. Uplitanjem Lukašenka, slika i prilika Putina kao mogućeg velikog mirotvorca i u ovom slučaju je pala u vodu pred očima celog sveta, a poniženje je usledilo kao hladan tuš. Okruženje koje je oko njega, isto je ono koje mu je ovaj scenario dovelo pred vrata u Moskvu, zadržače ga na vlasti onoliko dugo koliko mu je potrebno da dezinfikuje teren od izdajnika, krtica, rivala, a on će biti figura koja će biti označena u istoriji kao neko kome je bilo potrebno da doživi pokušaj puča i izdaju kako bi napravio čistku u redovima. Što je još jedan znak slabosti u vladavini.

Oni koji su se nadali da će akteri ovog pokušaja puča, baš 24.juna da svrgnu sa vlasti Putina, grdno su se prevarili. Putin je njima još potreban, kako bi oni nakon svega došli da zagospodare ’’slobodnom Rusijom’’.

Bitan detalj koji je svima promakao. Patrušev Nikolaj jedan od najbližih ljudi iz Putinovog okruženja i glavni čovek FSB, za vreme pokušaja puča se navodi da se nije nalazio u Ruskoj Federaciji, nego čak u Kazahstanu, a da je tamo otišao pre pokretanja cele ove Vagnerove operacije. Ostavljam vam ovu činjenicu na razmišljanje.

Za kraj, kada uzmemo i promešamo sve karte, jedno postaje jasno. Ovde nije pobednik ni Putin, ni Prigožin, a gubitnik je očigledan, a to je Ruska Federacija.